Novice

Share on FacebookEmail this to someonePrint this pageTweet about this on TwitterShare on Google+

STROKOVNA EKSKURZIJA DRUŠTVA BIBLIOTEKARJEV GORENJSKE- PRAGA

Napisal dne 16:04 v featured, Novice | 0 komentarjev

STROKOVNA EKSKURZIJA DRUŠTVA BIBLIOTEKARJEV GORENJSKE- PRAGA

Društvo bibliotekarjev Gorenjske (v nadaljevanju DBG) je zelo dejavno na področju izobraževanja in povezovanja svojih članov. Poleg vseh drugih dejavnosti enkrat letno izvede tudi strokovno ekskurzijo v tujino, na kateri si ogledamo vsaj dve knjižnici ter druge znamenitosti.

Letos smo se odločili, da  »odvandramo« na Češko, v Prago natančneje. Odpotovali smo že v petek popoldne in po vožnji mimo Salzburga ponoči prispeli v Prago.

 

Utrujeni od vožnje smo se namestili v hotel, kjer smo za nekaj ur zaspali. Navkljub poznemu prihodu je bil naš program ogledov zelo natrpan, zato smo iz hotela odšli že ob osmi uri.

Začeli smo s prvim strokovnim ogledom Nacionalne tehnične knjižnice, ki je bila ustanovljena že davnega leta 1718, 9. septembra 2009 pa je odprla nove prostore. Je največja in najsodobnejša knjižnica na Češkem. Knjižnica je osrednja strokovna knjižnica, ki deluje v okviru Ministrstva za šolstvo, mladino in šport Češke republike. Zagotavlja knjižnične storitve tistim, ki delujejo na področju visokega šolstva, raziskav in razvoja. Osupnila  nas je njena velikost, organiziranost, število študijskih mest. Na leto pridobijo okoli 10 000 enot gradiva in še vedno je veliko polic praznih, kar je bilo za nas nekaj nedoumljivega. Razložili so nam, da vseskozi vršijo odpis gradiva, ker študijska gradiva hitro zastarevajo. Velik del zbirke je tudi digitaliziran. Sodelujejo tudi z drugimi knjižnicami in institucijami.

Notranjost Nacionalne tehnične knjižniceNato smo se odpravili na ogled druge knjižnice, ki je v sklopu kompleksa Klementium. Klementinum je med drugim sedež Praške univerze, umeščen v samo mestno jedro Prage. Klementium se razprostira na dveh hektarih in je eden izmed največjih  stavbnih kompleksov v Evropi. Ima dolgo in bogato zgodovino, včasih je imel velik vpliv na kulturo in znanost v svetu. Ogledali smo si baročno knjižnico, ki nas je osupnila s svojim bogastvom tako v gradivu kot z velikostjo in čudovitimi baročnimi poslikavami. Knjižnica je bila ustanovljena leta 1722 in vsebuje okoli 20 000 enot gradiva, med drugim hranijo veliko inkunabul. Vsebuje tudi osupljivo zbirko geoloških in astroloških globusov in ur. Nismo se mogli načuditi pomembnim, lepim in unikatnim gradivom, ki jih vsebuje ta knjižnica. Vsa dela so digitalizirana in so na voljo v tej obliki.

Nato smo se povzpeli na astrološki stolp, visok 68 metrov, v katerem so delovali svetovno znani astrologi, kot so Tycho Brahe, Johannes Kepler ter drugi. Ko se vzpenjaš po neštetih stopnicah, so v etažah razstavljeni razni astrološki inštrumenti. Nagrada za vzpon se konča na vrhu stolpa okoli katerega je speljan balkon in na katerem se obiskovalci lahko sprehodijo in ki ponuja čudovite razglede na Prago.

 

Knjižnica v Klementinumu

 

Razgled na Prago iz astrološkega stolpa

Turistične oglede smo pričeli na znameniti Karlovi ulici, kjer smo se ob množici turistov podali do starega mestnega jedra. Presenetilo nas je število obiskovalcev Prage, saj si resnično moral paziti, da nisi izgubil svoje skupine. Ob množici turistov smo si izborili mesto, kjer nam je vodič razložil zgodovino Prage in ob tem občudovali slavno astronomsko uro Orloj, ogledali smo si spomenik Janu Husu in se podali na zasluženo kosilo ter ga poplaknili z slavnim češkim pivom.

Ura Orloj – Praška astronomska ura je bila prvič nameščena leta 1410 in velja za tretjo najstarejšo astronomsko uro na svetu in najstarejšo, ki še vedno deluje.

Kosilo v češki pivnici

Nato smo se ogledali največji grajski kompleks na svetu, Hradčany, ki ga je delno oblikoval tudi naš Jože Plečnik. Ogledali smo si ta veliki spomenik različnih arhitekturnih slogov, se sprehodili po njegovih dvoriščih in obiskali osrednji verski objekt v njem, katedralo svetega Vida. Ogromna mogočna in slikovita katedrala z nepozabnimi vitraži nas je presunila. Njeno bogato notranjost, hkrati pa minimalistično do skrajne meje, bogati in pisani vitraži, bogate kapele nas niso pustile brezbrižnih. Ogledali smo si tudi Plečnikov monolit in se sprehodili do Zlate uličke. To je najbolj obiskana ulica na svetu. Znana je po tem, da so v njej živeli in bivali alkimisti, ki so hoteli najti formulo za zlato. V tej prijetni ulici je na začetku 20. stoletja živel in ustvarjal tudi Kafka. V ulici so vse hiše ohranjene v srednjeveškem slogu, v nekaterih pa so sedaj razni muzeji in trgovinice s spominki.

Katedrala sv. Vida

Seveda brez večernega sprehoda čez Karlov mostu ne gre. Kot mnogi turisti smo se tudi mi odpravili v poznem popoldanskem času na Karlov most, kjer smo uživali v sončnem zahodu. Čudoviti kipi, ki krasijo ta znani most, so nam skupaj z zadnjim sončnimi žarki pričarali enkratno sliko, ki jo bomo vsi  z veseljem ponesli domov.

Skupinska slika udeležencev strokovne ekskurzije DBG v Prago

Kdor obišče Prago, mora obvezno obiskati tudi pivnico. Tudi mi nismo bili izjema. Pričakali so nas z zelo okusno večerjo, češkimi knedlički, golažem, pivom in sladico. Utrujeni smo komaj dočakali avtobus, ki nas je odpeljal v hotel na zasluženo spanje.

V nedeljo  smo si v ogledali cerkev Srca Jezusovega, arhitekturno mojstrovino Jožeta Plečnika ter pomahali Pragi v slovo. Po vožnji mimo neštetih umetnih jezerc in Južni Češki, smo se ustavili v slikovitem in pisanem Češkem Krumlovu. Mesto je uvrščeno na listo Unesca. Grad, ki se razprostira nad mestom, in voda, ki teče okoli mesta, pričarata občutek, da si zašel v časovni stroj in se vrnil kakih 300 let v preteklost. V mestu, kjer se je ustavil čas, se uživa v mestnem vrvežu, med mnogimi obrtniki in trgovinicami, ki ponujajo za vsakega nekaj. Brez zadnjega »na zdravje« s češkim pivom ne gre in čakala nas je samo še dolga pot domov.

                         

Pisane srednjeveške ulice Krumlova

Polni lepih vtisov, čudovitih spominov in dobrega druženja smo se vrnili domov in komaj čakamo naslednjo strokovno ekskurzijo.

 

Martina Klemenčič

Foto: Helena Krampl Nikač

 

 

Strokovna ekskurzija: Budimpešta, Blatno jezero & opatija Zirc

Napisal dne 11:29 v featured, Novice | 0 komentarjev

Strokovna ekskurzija: Budimpešta, Blatno jezero & opatija Zirc

Spoštovani  člani  Društva Gorenjskih  bibliotekarjev  in vsi naši prijatelji!

Od 11. do 13. 10. 2019 se Društvo bibliotekarjev Gorenjske odpravlja na strokovno ekskurzijo v Budimpešto. Naš odhod načrtujemo v petek, 11. 10. 2019 okoli 16. ure iz Radovljice. Prespali bomo dve noči.

Poleg vseh ostalih znamenitosti  si bomo v soboto, 12. 10. 2019 v dopoldanskem času ogledali Nacionalno knjižnico na Grajskem griču. Sledili bodo ogledi grajskega griča.

Naslednjo knjižnico bomo obiskali v nedeljo v cistercijanski opatiji Zirc, kjer hranijo eno najpomembnejših zgodovinskih zbirk v Srednji Evropi. Poleg knjižnice bomo obiskali še arboretum in opatijsko cerkev.

Natančne ure odhoda in vse podrobnosti potovanja si lahko preberete v priloženem programu potovanja. 

Mesta, kjer bo avtobus pobiral potnike pa predvidoma  so:

 • Radovljica – AP  ob 16ih
 • Tržič pri AC ob 16.10
 • Kranj  s parkirišča Mercator centra Primskovo ob 16.20
 • Ljubljana –  po dogovoru – glede na število potnikov

Cena vključuje:

 • prevoz po programu s turističnim avtobusom;
 • cestnine in parkirnine;
 • spremljevalca z ustrezno licenco;
 • organizacijo potovanja in DDV;
 • zunanje oglede po programu; (Nacionalna knjižnica na Grajskem griču)
 • 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*** v dvoposteljnih sobah;
 • tradicionalno madžarsko večerjo s folklornim nastopom in živo glasbo ter neomejeno količino vina in brezalkoholne pijače,
 • panoramsko 1 urno vožnjo z ladjico;
 • 1 x kosilo turistični menu v Budimpešti,
 • madžarski golaž ob Blatnem jezeru,
 • vstopnino v knjižnico, arboretum in cerkev opatije Zirc,
 • ogled nacionalne knjižnice v Budimpešti.
ŠTEVILO OSEB CENA NA OSEBO V €
45 in več 189
40 – 45 195
35 – 39 205
30 – 34 215

 

Namestitev bo predvidoma organizirana v hotelu Benczur 3* v centru mesta, ki je lociran v neposredni bližini Trga herojev in boemske židovske četrti.

Možna doplačila:

 • Zavarovanje z asistenco v tujini  Coris 7 € na osebo pri minimalno 7 zavarovancih 
 • Zavarovanje rizika odpovedi v primeru skupnega zavarovanja vsaj dveh oseb 5,6 €, v primeru zavarovanje 1 osebe pa 11 €.   Opozorilo  – vsi, ki uveljavljate riziko odpovedi morate celoten račun plačati do 12.9.2019 in sicer v enotnem znesku, ker  zavarovalnica krije, le znesek  iz enega računa in ne more biti delnih plačil in  ne različnih plačnikov (odpadejo prispevki sindikatov, knjižnice, …). 
 • Enoposteljna soba 25€/osebo

Plačilni pogoji:

 • Brez rizika odpovedi : 50 % avansa se plača do 9.9.2019,  preostanek  do 5.10.2019.
 • Z rizikom odpovedi  plačilo celotnega računa  do 12.9.2019

Aranžma ima riziko odpovedi le v primeru, da boste poravnali celotno ceno v enkratnem znesku do 12. 9. 2019.

Prijave do  30.8.2019 na e naslov : dbibliotekarjevg@gmail.com, agencija nam bo nato izstavila račune, z vsemi potrebnimi podatki za plačilo avansa in  celotnega računa.

Prijave zbiramo na elektronski naslov dbibliotekarjevg@gmail.com  do 30. avgusta 2019.

Do 9. septembra 2019 bo potrebno poravnati 100 EUR akontacije, ostalo pa najkasneje do 5. oktobra 2019.  Vsa plačila bodo potekala neposredno med potniki in agencijo. Ob prijavi bomo  podatke takoj poslali na agencijo, ki nam bo izstavila račune.

Da bodo prijave tekle brez dodatnih vprašanj in zapletov prosim pošljite spodnje podatke:

IME IN PRIIMEK, ELEKTRONSKI NASLOV, NASLOV, TELEFON, soba, CIMER/CIMRA, Prehrana VEGI, CORIS, RIZIKO ODPOVEDI, Rojstni datum (vpišite tisti, ki imate riziko odpovedi), VSTOPNA POSTAJA, PRISPEVEK KNJIŽNICA (napiši naslov knjižnice), ČLAN DBG.

Tudi letos je v ceno poleg vseh vstopnin vključena tudi prehrana (in pijača 😊), še posebej smo  se  potrudili, da bo cena čim bolj ugodna.

Torej, da bo cena čim bolj ugodna, tudi letos vabimo tudi člane drugih bibliotekarskih društev v naši bližini, vi pa povabite na pot tudi sorodnike, prijatelje ali sodelavce, torej vse, ki bi jih destinacija zanimala.

Avtobus ima 45 sedežev 🙂   prostora je še dovolj :-). Če nas bo več, pa dobimo  njihov najnovejši avtobus, ki sprejme 60 potnikov.

V kolikor imate kakršno koli vprašanje,  željo, …  napišite in potrudila se bom, da  zadevo  čim bolje uredimo.

Veselim se našega druženja, zagotovo se bomo imeli odlično.

Končni program agencije je dosegljiv tukaj.

Vljudno vabljeni v čim večjem številu!

 

Helena Krampl Nikač,  za DBG

Vabilo predavateljem – Izobraževalni dan Društva bibliotekarjev Gorenjske – Izzivi knjižničarjev pri delu z mladimi uporabniki

Napisal dne 11:00 v featured, Novice | 0 komentarjev

Vabilo predavateljem – Izobraževalni dan Društva bibliotekarjev Gorenjske – Izzivi knjižničarjev pri delu z mladimi uporabniki

Izzivi knjižničarjev pri delu z mladimi uporabniki

Izobraževalni dan Društva bibliotekarjev Gorenjske
(Mestna knjižnica Kranj, 19. oktober 2019)

VABILO predavateljem

Po sociološki definiciji danes mladost vsekakor ni eno samo življenjsko obdobje, je pa nadvse stresno, sproža identitetno zmedo, krizo, negotovost in konflikte z avtoritetami. Hkrati je to obdobje pomembno za vstop mladih v družbo kot celoto, za oblikovanje lastne identitete in za pripravo na odraslo življenje. Nove okoliščine odraščanja, imenovane podaljševanje mladosti, to dobo členijo na tri starostna obdobja:

– klasično mladost (od 14. do 19. leta starosti),

– podaljšano mladost (od 19. do 24. leta starosti),

– predodraslo obdobje (od 24. do 29. leta starosti).

Teorija nas torej opozarja, da je mladost socializacijsko izredno pomembno obdobje v življenju posameznikov, zato v odnosu do mladih knjižnice vidimo svoje posebno poslanstvo. Knjižničarji opravljamo delo tako z vidika opismenjevanja, izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, vseživljenjskega izobraževanja, ohranjanja pisne kulturne dediščine in lokalne zgodovine, spodbujanja aktivnega državljanstva kot z vidika nudenja prostora in vsebin za kvalitetno preživljanje prostega časa uporabnikov. Sodelovanje z mladimi pa nam vedno predstavlja izziv!

Izobraževalni dan Društva bibliotekarjev Gorenjske tokrat namenjamo vsem knjižničarkam, knjižničarjem in drugim deležnikom, ki se na Gorenjskem ukvarjamo s knjigo in mladimi. Dosedanje izkušnje splošnih knjižnic so predvsem te, da mladi niso odzivni na ponujene vsebine, kot bi pričakovali. Res je, da so zaradi šolskih obveznosti in obšolskih dejavnosti zelo obremenjeni, vendar sklepamo, da bi dodatne vsebine v knjižnicah lahko izpeljali na način, da bi mladim koristile tako v šoli, kot pri pridobivanju novih veščin in pri interakciji z drugimi ljudmi.

V kolikor je vaša izkušnja pri delu z mladimi primer dobre prakse, z njimi sodelujete v bralnih klubih, medgeneracijskem povezovanju, poznate primere sodelovanja med vrstniki (priporočilni bralni seznami, debatni krožki, blogi, vlogi) ali izvajate kakšen drug dober projekt, kjer se mladi s pomočjo knjige (e-knjige) odzivajo na življenje, dogodke, okolico, šolo, vas vljudno vabimo, da nam vašo dobro prakso predstavite na izobraževalnem dnevu Izzivi knjižničarjev pri delu z mladimi uporabniki, ki bo potekal v soboto, 19. oktobra 2019, od 8. ure dalje v dvorani Mestne knjižnice Kranj.

Izobraževalni dan bo vseboval najprej teoretično predavanje, sledile bodo dobre prakse iz različnih tipov knjižnic in morebitnih drugih organizacij, ki delajo z mladimi in se povezujejo s knjižnicami. Strokovni del bomo zaključili z okroglo mizo, kjer se bomo pogovarjali z mladimi in jim dali priložnost, da nam povedo, kaj delamo prav in kaj narobe, kaj bi lahko delali drugače in bolje.

Vabljeni k informativni prijavi predstavitve vaše dobre prakse

do 20. avgusta 2019

na elektronski naslov dbibliotekarjevg@gmail.com,

še bolj veseli pa bomo, če se nam javite čim prej!

Izvršni odbor Društva bibliotekarjev Gorenjske

Vabilo na občni zbor

Napisal dne 18:01 v featured, Novice | 0 komentarjev

Vabilo na občni zbor

Vabimo vas na redni letni občni zbor Društva bibliotekarjev Gorenjske v mandatnem obdobju
2018 – 2022, ki bo
v četrtek, 7. marca 2019, ob 15.30 uri v dvorani Mestne knjižnice Kranj,
prvo nadstropje, Gregorčičeva ul. 1, Kranj.


Seja Občnega zbora je sklepčna, če je ob predvidenem začetku navzočih več kot polovica vseh
članov. Če ob predvidenem začetku seja Občnega zbora ni sklepčna, se začetek zasedanja odloži za
petnajst (15) minut. Po preteku tega časa je seja Občnega zbora sklepčna, če se ugotovi, da so bili
vabljeni vsi člani in je navzočih najmanj desetina vseh članov. (10. člen Poslovnik o delu občnega
zbora, kandidacijskem postopku in volitvah organov Društva bibliotekarjev Gorenjske).


Dnevni red:
1. Otvoritev občnega zbora
2. Imenovanje in potrditev delovnega predsedstva
3. Poročilo verifikacijske komisije o ugotovitvi sklepčnosti
4. Vtisi z obiska The New York Public Library, mag. Helena Krampl Nikač
5. Potrditev dnevnega reda občnega zbora
6. Potrditev zapisnika Občnega zbora za leto 2017
7. Poročilo o delu DBG za leto 2018
8. Finančno poročilo DBG za leto 2018
9. Poročilo Nadzornega odbora za leto 2018
10. Poročilo Častnega razsodišča za leto 2018
11. Načrt dela DBG za leti 2019-2020
12. Razno


Vljudno vabljeni!

mag. Helena Krampl Nikač
Predsednica Društva bibliotekarjev Gorenjske

Priporočilo za izpolnjevanje zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije

Napisal dne 14:30 v featured, Novice | 0 komentarjev

Priporočilo za izpolnjevanje zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije

V skladu s 142. členom Zakona o dohodnini lahko davčni zavezanec zahteva, da se do 0,5% dohodnine, odmerjene po tem zakonu od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov, kot so npr. društvo, zveza društev…

Med upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, je tudi Društvo bibliotekarjev Gorenjske DBG. DBG je mogoče nameniti do 0,5% dohodnine. Izpolnjeno zahtevo se pošlje na pristojni davčni urad, lahko pa jo oddate v Društvo bibliotekarjev Gorenjske DBG ( v knjižnicah, kjer ste obrazec prejeli) ali pošljete na: Društvo bibliotekarjev Gorenjske – DBG, Gregorčičeva 1, 4000 Kranj.

Društvo bo zahtevo nato poslalo na pristojni davčni urad. Ta obrazec je na voljo tudi na naši spletni strani.

Davčni zavezanec lahko da zahtevo za namenitev dela dohodnine tudi preko sistema eDavki na spletni strani edavki.durs.si, pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu.

Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra, leta za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Bodalo z rožnim ročajem

Napisal dne 11:35 v featured, Novice | 0 komentarjev

Bodalo z rožnim ročajem

Nedelja: 13.01. 2019; Dom krajanov Kovor ob 18:00h

Bodalo z rožnim ročajem je zgodba izpeljana iz motivov dramskega dela 8 žensk Roberta Thomasa. Original je sicer zanimiva kriminalka, vendar se s sporočilnostjo zgodbe naša skupina nikakor ni mogla poistovetiti. Ohranili smo spletke in zločine prvotnih likov, ampak jih predstavljamo iz perspektive glavnih akterk in ne njihove moške žrtve. Za še večji učinek smo zgodbo postavili v čas dvajsetih let prejšnjega stoletja, ki je zaznamovan z vse večjim doseganjem enakopravnosti žensk v družbi.

1. izobraževalni dan DBG

Napisal dne 13:11 v featured, Novice | 0 komentarjev

1. izobraževalni dan DBG

Drage kolegic in dragi kolegi, člani DBG.

Naš letošnji izobraževalni izziv je bila izvedba Prvega izobraževalnega dne DBG.

Izvršni odbor in jaz kot predsednica društva smo želeli organizirati članom prijazno izobraževanje. In vprašali smo se, kaj naj bi pomenilo prijazno izobraževanje?

Kaj je prijaznega v prostem sobotnem dopoldnevu, ki ga preživiš »v službi«.

Našle smo odgovore.

· prijetna družba,

· srečanje s prijatelji, kolegi,

· nova znanja, ki so zanimivo podana,

· kavica, čaj, sladki prigrizki,

· čas za klepet, …

Poiskale smo predavatelje, člane DBG in s skupnimi močmi smo izvedli naš Prvi izobraževalni dan.

Prepričani smo, da ste se imeli prijetno in da ste bili zadovoljni, ker ste sobotno dopoldne preživeli v naši družbi.

Gradiva naših predavateljev so vam na voljo, za ponovno prebiranje na povezavi:

Upamo, da jih boste lahko koristno uporabili. Na voljo so vsem, še posebej tistim, ki se izobraževalnega dne niste mogli udeležiti.

Vabimo vas, da si rezervirate termin za 2. izobraževalni dan DBG, ki bo naslednje leto – 16. novembra 2019.

Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Karl Heinrich Waggerl

Helena Krampl Nikač