Društvo bibliotekarjev Gorenjske (v nadaljevanju DBG) je zelo dejavno na področju izobraževanja in povezovanja svojih članov. Poleg vseh drugih dejavnosti enkrat letno izvede tudi strokovno ekskurzijo v tujino, na kateri si ogledamo vsaj dve knjižnici ter druge znamenitosti.

Letos smo se odločili, da  »odvandramo« na Češko, v Prago natančneje. Odpotovali smo že v petek popoldne in po vožnji mimo Salzburga ponoči prispeli v Prago.

 

Utrujeni od vožnje smo se namestili v hotel, kjer smo za nekaj ur zaspali. Navkljub poznemu prihodu je bil naš program ogledov zelo natrpan, zato smo iz hotela odšli že ob osmi uri.

Začeli smo s prvim strokovnim ogledom Nacionalne tehnične knjižnice, ki je bila ustanovljena že davnega leta 1718, 9. septembra 2009 pa je odprla nove prostore. Je največja in najsodobnejša knjižnica na Češkem. Knjižnica je osrednja strokovna knjižnica, ki deluje v okviru Ministrstva za šolstvo, mladino in šport Češke republike. Zagotavlja knjižnične storitve tistim, ki delujejo na področju visokega šolstva, raziskav in razvoja. Osupnila  nas je njena velikost, organiziranost, število študijskih mest. Na leto pridobijo okoli 10 000 enot gradiva in še vedno je veliko polic praznih, kar je bilo za nas nekaj nedoumljivega. Razložili so nam, da vseskozi vršijo odpis gradiva, ker študijska gradiva hitro zastarevajo. Velik del zbirke je tudi digitaliziran. Sodelujejo tudi z drugimi knjižnicami in institucijami.

Notranjost Nacionalne tehnične knjižniceNato smo se odpravili na ogled druge knjižnice, ki je v sklopu kompleksa Klementium. Klementinum je med drugim sedež Praške univerze, umeščen v samo mestno jedro Prage. Klementium se razprostira na dveh hektarih in je eden izmed največjih  stavbnih kompleksov v Evropi. Ima dolgo in bogato zgodovino, včasih je imel velik vpliv na kulturo in znanost v svetu. Ogledali smo si baročno knjižnico, ki nas je osupnila s svojim bogastvom tako v gradivu kot z velikostjo in čudovitimi baročnimi poslikavami. Knjižnica je bila ustanovljena leta 1722 in vsebuje okoli 20 000 enot gradiva, med drugim hranijo veliko inkunabul. Vsebuje tudi osupljivo zbirko geoloških in astroloških globusov in ur. Nismo se mogli načuditi pomembnim, lepim in unikatnim gradivom, ki jih vsebuje ta knjižnica. Vsa dela so digitalizirana in so na voljo v tej obliki.

Nato smo se povzpeli na astrološki stolp, visok 68 metrov, v katerem so delovali svetovno znani astrologi, kot so Tycho Brahe, Johannes Kepler ter drugi. Ko se vzpenjaš po neštetih stopnicah, so v etažah razstavljeni razni astrološki inštrumenti. Nagrada za vzpon se konča na vrhu stolpa okoli katerega je speljan balkon in na katerem se obiskovalci lahko sprehodijo in ki ponuja čudovite razglede na Prago.

 

Knjižnica v Klementinumu

 

Razgled na Prago iz astrološkega stolpa

Turistične oglede smo pričeli na znameniti Karlovi ulici, kjer smo se ob množici turistov podali do starega mestnega jedra. Presenetilo nas je število obiskovalcev Prage, saj si resnično moral paziti, da nisi izgubil svoje skupine. Ob množici turistov smo si izborili mesto, kjer nam je vodič razložil zgodovino Prage in ob tem občudovali slavno astronomsko uro Orloj, ogledali smo si spomenik Janu Husu in se podali na zasluženo kosilo ter ga poplaknili z slavnim češkim pivom.

Ura Orloj – Praška astronomska ura je bila prvič nameščena leta 1410 in velja za tretjo najstarejšo astronomsko uro na svetu in najstarejšo, ki še vedno deluje.

Kosilo v češki pivnici

Nato smo se ogledali največji grajski kompleks na svetu, Hradčany, ki ga je delno oblikoval tudi naš Jože Plečnik. Ogledali smo si ta veliki spomenik različnih arhitekturnih slogov, se sprehodili po njegovih dvoriščih in obiskali osrednji verski objekt v njem, katedralo svetega Vida. Ogromna mogočna in slikovita katedrala z nepozabnimi vitraži nas je presunila. Njeno bogato notranjost, hkrati pa minimalistično do skrajne meje, bogati in pisani vitraži, bogate kapele nas niso pustile brezbrižnih. Ogledali smo si tudi Plečnikov monolit in se sprehodili do Zlate uličke. To je najbolj obiskana ulica na svetu. Znana je po tem, da so v njej živeli in bivali alkimisti, ki so hoteli najti formulo za zlato. V tej prijetni ulici je na začetku 20. stoletja živel in ustvarjal tudi Kafka. V ulici so vse hiše ohranjene v srednjeveškem slogu, v nekaterih pa so sedaj razni muzeji in trgovinice s spominki.

Katedrala sv. Vida

Seveda brez večernega sprehoda čez Karlov mostu ne gre. Kot mnogi turisti smo se tudi mi odpravili v poznem popoldanskem času na Karlov most, kjer smo uživali v sončnem zahodu. Čudoviti kipi, ki krasijo ta znani most, so nam skupaj z zadnjim sončnimi žarki pričarali enkratno sliko, ki jo bomo vsi  z veseljem ponesli domov.

Skupinska slika udeležencev strokovne ekskurzije DBG v Prago

Kdor obišče Prago, mora obvezno obiskati tudi pivnico. Tudi mi nismo bili izjema. Pričakali so nas z zelo okusno večerjo, češkimi knedlički, golažem, pivom in sladico. Utrujeni smo komaj dočakali avtobus, ki nas je odpeljal v hotel na zasluženo spanje.

V nedeljo  smo si v ogledali cerkev Srca Jezusovega, arhitekturno mojstrovino Jožeta Plečnika ter pomahali Pragi v slovo. Po vožnji mimo neštetih umetnih jezerc in Južni Češki, smo se ustavili v slikovitem in pisanem Češkem Krumlovu. Mesto je uvrščeno na listo Unesca. Grad, ki se razprostira nad mestom, in voda, ki teče okoli mesta, pričarata občutek, da si zašel v časovni stroj in se vrnil kakih 300 let v preteklost. V mestu, kjer se je ustavil čas, se uživa v mestnem vrvežu, med mnogimi obrtniki in trgovinicami, ki ponujajo za vsakega nekaj. Brez zadnjega »na zdravje« s češkim pivom ne gre in čakala nas je samo še dolga pot domov.

                         

Pisane srednjeveške ulice Krumlova

Polni lepih vtisov, čudovitih spominov in dobrega druženja smo se vrnili domov in komaj čakamo naslednjo strokovno ekskurzijo.

 

Martina Klemenčič

Foto: Helena Krampl Nikač